Köszöntjük Önt a NOVITAX Hír-Adó EPR-es különszámával!

A hulladék kezelés, gazdálkodás, a környezet megkímélése, mindannyiunk számára fontos feladat, könyvelőként, cégvezetőként ugyanakkor a vonatkozó jogszabályoknak való megfelelés többletmunkát jelent.

Ezt a munkát szeretnénk segíteni az EPR (Kiterjesztett Gyártói Felelősségi rendszer) rendeletről szóló cikksorozattal. Kérjük olvassák figyelmesen és osszák meg azokat a rendelet hatálya alá tartozó ügyfeleikkel:

Kovács Béla
eEPR.hu Kft.

Hír-Adónk EPR-es különszámaiban a 2023. július 1-től életbe lépett EPR rendszer (jelentése: Kiterjesztett Gyártói Felelősségi rendszer) működésével kapcsolatos teendőkre szeretnénk felhívni a figyelmüket. A következő bevallás határideje 2024. április 14.

A hatóságok becslése szerint 5 ezer azoknak a vállalkozásoknak a száma, akik még nem regisztráltak a MOHU EPR rendszerébe és az OKIR-ba. Az EPR tanácsadók becslése szerint ez a szám jóval nagyobb, 100 ezer fölötti.

Miért becsülünk ilyen magas számot?

A rendelet (80/2023 (III.14.)) a 11 féle körforgásos termékkel kapcsolatosan határoz meg fizetési kötelezettséget, melyek közül a csomagolás kiemelt figyelmet kapott, tekintve, hogy a vállalkozások jó részének ezen termék miatt keletkezik nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettsége. A csomagolás fogalma alapján a csomagolás akkor keletkezik, amikor a csomagolószerbe belecsomagolják az árut. Gyakorlatilag minden vállalkozás valamiféle csomagolószerbe helyezi az áruját, papírzacskóba a kiflit, papírzsákba a cementet és így tovább, hosszan folytathatnánk a sort. Az EPR kötelezett alapesetben mindig a csomagolást végző vállalkozás és hát ilyen, csomagolást „elkövető” vállalkozásból több százezer van. Hogy miért nem regisztráltak be a cégek és hogy miért nem adnak be negyedévente EPR bevallást annak oka sok esetben az, hogy még nem hallottak erről vagy ha már hallottak róla, akkor nem tudják, hogy mi a teendő. Elsősorban tehát azt kell tisztázni, hogy az adott vállalkozást érinti-e ez a kötelezettség.

Segítsünk közösen azoknak a vállalkozásoknak, akiknek Ön könyvel, abban, hogy megfeleljenek ezeknek az előírásoknak, és minimalizálják a kockázatot, hogy nem megfelelő bevallásokat nyújtanak be, vagy nem fizetik meg a szükséges EPR díjakat!

Partnerünk az eEPR.hu Kft. (tel.: 06 30 222 2223, office@eepr.hu) ingyenesen segít Önöknek a fenti kérdés eldöntésében. Érintettség esetén pedig segítenek vállalkozások EPR regisztrációval és az EPR bevallással kapcsolatos feladatokban.

Amennyiben igénylik, elvégzik a hatósági regisztrációval kapcsolatos összes teendőt és elkészítik és beadják az EPR bevallást is. Ha még van olyan partnere, aki még nem készült fel az EPR-el kapcsolatos kötelezettségekre, kérjük, keressék a fenti elérhetőségeken EPR partnerünket.

A Hír-Adónk következő számai is az EPR rejtéllyel kapcsolatosak lesznek, kérjük, kövessék az ezzel kapcsolatos írásainkat!

Ízelítő a következő 5 számunk tartalmából:

  1. Mikor nem kell megfizetni a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat?
  2. Mit tegyek, ha 2023-ban nem készítettem még EPR-bevallást?
  3. Milyen adatokat kell összegyűjteni ahhoz, hogy elkészíthessük az EPR bevallást?
  4. Mit és hogyan kell szerepeltetni a számlán az EPR kötelezettséggel érintett termékek forgalomba hozatala esetén?
  5. Milyen nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettségeim vannak?

Legyen Ön is részese a Hír-Adónk EPR számai szerkesztői munkájának, kérjük, mondja el észrevételeit, javaslatait, segítsen abban, hogy a Hír-Adó a legérdekfeszítőbb ügyekkel foglalkozzon!

Várjuk szíves visszajelzésüket.