AurumGroup Referencia

Ahogy azt ígértük, szakmai cikkek mellett NOVITAX híreket és érdekességeket is publikálunk a Hír-Adó oldalain.

Most egy érdekességet ajánlunk figyelmetekbe, amely egy jó példa arra, hogy nehéz helyzetben is sikeres lehet egy könyvelő, ha vállalja a megoldáshoz szükséges többletmunkát, tudván, hogy támaszkodhat könyvelő szoftverére és a fejlesztők támogatására.

A történet tanulságát vonja le mindenki maga, mi a jövőben is szívesen helyet adunk könyvelő érdekességeknek, tanulságos, vagy éppen vidám történeteknek. Ha van ilyen történetetek, „Hír-Adó” jelzéssel küldjétek be a novitax@novitax e-mail címre, a történeteket előre is köszönjük.

Mottó: Minden sikeres vállalkozás mögött áll egy jó könyvelőcsapat, a sikeres könyvelő NOVITAX szoftvert használ.

„Good Accountant, Good Novitax, Good Carma”

Néhány gondolat a teljesség igénye nélkül:

Valamikor még a Covid idején megkeresett bennünket egy vállalkozás, amely árbevétele egy év alatt a 200 milliós szintről másfél milliárdra növekedett.

A korábbi könyvelő szoftvere már nem tudta kezelni ezt a hirtelen megnövekedett adatmennyiséget és bonyolultságot, ezért a 2020-as üzleti év zárását követően javasolta nagyobb kapacitású szolgáltató igénybevételét.

Ekkor a tulajdonos úgy gondolta, hogy a megnövekedett árbevételi szint indokolttá teszi, hogy az egyik legpatinásabb könyvvizsgáló cég könyvelési részlegére bízzák magukat 2021-ben. A más működési modellhez és szoftveres környezethez szokott csapat 2022.03.31-én feladta a 2021-es év zárásának küzdelmét. Meglepő volt, bár a társaság ekkor már 3,4 milliárdos árbevételre növekedett és mindezek webshopos értékesítéssel párosultak, volt utánvét, számtalan devizanem és elszámolás.

Korábbi főiskolai kapcsolatok révén kerültünk üzleti viszonyba, mi már 2011. óta NOVITAX könyvelő programmal könyvelünk.

Egy vállalkozás rendkívül dinamikus növekedése adott esetben óriási sikert jelenthet, de ha nem tudják megfelelően kezelni a háttérfolyamatokat, a pénzügyet, a növekedést, akkor akár a halálát is okozhatja. A rendelkezésre álló adatállományok vizsgálatát követően megállapítást nyert, hogy a 2020-2021-es üzleti évet a korábbi próbálkozások ellenére szükséges teljesen új adatbázisra helyezni és újra könyvelni. A társaság 2021-es üzleti éve audit kötelessé vált a növekedés által. Eközben már elkezdődött a 2022-es üzleti év is.

A „Menekülés a Győzelembe” projektben 7 tapasztalt technikailag felkészült kolléga vett részt. Közel 2400 munkaóra került felhasználásra. Külön izgalmas terület volt, hogy a NOVITAX követve a gyorsan változó technikai környezetet fejlesztette a programot. Ami már nagyszerű funkcionalitással működött a 2022-ben, az még nem feltétlen volt benne a 2020-2021-es évben.

Feledhetetlen élmények:

  • amikor a szamlazz.hu – NOVITAX karakterkészletének dimenzióit sikerült egyeztetni a betöltő file-ok használata során.
  • az adatbázis mérete alapján külön szerverre került leválasztásra az adatbázis, így a betöltés idejét a 8 percről 14 másodpercre csökkentheted… Ez hatalmas boldogság forrás! A kollegák mosolya ezt igazolta.

Az erőfeszítéseknek és a csapatmunkának meg is lett az eredménye, mert 2022. novemberére elkészült a 2020-2021-es üzleti év háromoszlopos auditált beszámolója. Ezen projekt során alakult ki nálunk a „NE HIGYJ A SZOFTVERESNEK” szlogen, mond másképpen, mert „csak” nem érti a számviteles nyelvét, mint ahogy a számviteles sem érti elsőre a szoftveresét. Segíteni fog, ha jól fordítasz felé. Számtalan alkalommal volt tapasztalat, hogy a Rubik kockát addig szükséges forgatni, amíg a számunkra kedvező állapot be nem áll. Ez kifejezetten érvényes azokra az együttműködésekre, ahol különböző szoftvereket használunk mi számvitelesek. Ebből pedig igen sok lehetőség és alkalom van.

Kiváló munkatársaim mellett ezúton is köszönöm a NOVITAX csapatnak azt az alázatos és segítő hozzáállásukat, amely során nem problémát láttak, hanem lehetőséget és kihívást az általunk megfogalmazott elvárásokban, igényekben.

Mérhetetlen türelemmel értelmezték velünk közösen együtt a számviteli-adózási kihívásainkat, és közösen tudtuk megtalálni a hozzá illeszkedő megoldásokat.

Még sok ilyen izgalmas közös projektet kívánunk!

Urbán János
Aurum Group