WebTax

online számlázó

és bizonylatfeldolgozó rendszer

webtaxA WebTax egyik funkciójában nagy tudású online számlázó program, a kiadott számlák automatikusan kerülhetnek át a WINTAX rendszer könyvelő, vagy pénzügyi nyilvántartó* programjába.

Másik funkciójában a vállalkozásokhoz érkező számlák (bejövő számlák), vagy a nem számla formájában érkező, keletkező bizonylatok (pl. bankforgalom*, költségelszámolások, pénztárösszesítők* stb.) kezelését, könyveléshez történő elő-feldolgozását láthatja el. (kontírozás, költségfelosztás stb.). A WebTax ebben a funkciójában a Novitax könyvelő programok előkészítő programja.

A WebTax a kiadott számlákat és feldolgozott bizonylatokat saját, online adatbázisában kezeli, amelyhez a WebTax felhasználóin kívül hozzáférhetnek a könyvelők, és a vállalati menedzsment. A WINTAX, ebbe az online adatbázisba tölti fel a vezetői információkat*, így azok bármikor és bárhonnan lekérdezhetők.

A WebTax tehát egy olyan online (a Novitax szerverén futó, akár „okos eszközön” is állandóan elérhető) program, amelyben tárolható minden olyan számla és bizonylat, amely közvetlenül nem kerülhet a könyvelő programokba. A számlákat, bizonylatokat jó esetben nem a könyvelő tölti fel az adatbázisba, a feltöltött adatokhoz ugyanakkor a könyvelő is hozzáfér, ellenőrizheti, módosíthatja, kontírozhatja azokat, átemelheti a könyvelő programba.

Mint az talán az eddigiekből is kiderült, a WebTax programot a WebBérhez hasonlóan az ügyviteli munkafolyamatokat ellátók és/vagy a könyvelőirodák ügyfelei számára fejlesztettük, jelentősen egyszerűsítve és megkönnyítve a kapcsolattartást. A WebTax használata akár teljesen kiválthatja a könyvelő cégeknél történő adatbevitelt és a papír alapú bizonylatok használatát.

A WebTax, mint számlázó program, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő számlákat készít, szükség esetén módosítja, sztornózza azokat, előleget, proforma számlát, szállítólevelet, díjbekérőt számíthat be. A WebTax a WINTAX-ban használt ÁFA rendszert, számlatükröt, kontírozásokat (egyszeres könyvvitel esetén a jogcímállományt*) használja. A számlákról készült NAV-os, vagy Novitaxos xml-t el tudja juttatni a vevőhöz, a vevő könyvelőjéhez, és a vevő bankjához* (ez a PSD2 bevezetésekor nyer igazán értelmet, amikor majd a számla alapján a bank is utalhat a vevő nevében).

Nem mellékesen a WebTax teljes mértékben kompatibilis a WINTAX programmal, a számlák gyakorlatilag a kiadásuk után megjelennek a Novitax könyvelő programokban, vagy a pénzügyi nyilvántartási rendszerben.

WebTax-ban a számlák egyelőre ún. „egyszerűsített” kiegyenlítéssel ki is egyenlíthetők (később lehetővé válik a számlatörténet automatikus feldolgozása is), a kiegyenlítések vezetése alapján a WebTax folyószámla analitikát* készít.

A WebTax az összes Novitax programhoz hasonlóan, már a számla (kimenő, bejövő) készítésekor lehetővé teszi a számlák kontírozását, de arra is lehetőséget biztosít, hogy a könyvelőprogramba való feladásuk előtt a könyvelő ezen a felületen ellenőrizze és kontírozza a számlákat.

A WebTax első verziója a számlázáson kívül csak a bejövő számlák fogadását teszi lehetővé, a következő módokon:

A Novitax összes számlázó programjából (beleértve a WebTax-ot is) ismételt rögzítés nélkül automatikusan.

Más számlázó programból a NAV xml-en és a Novitax xml-en keresztül, automatikusan.

Számlaképről (pl. pdf, szkennelt számla stb.) a WebTax felismeri a vevő adószámát (vagyis a vevőt) és a dátumokat, a további adatokat, akár két képernyős üzemmódban a bizonylatkép alapján lehet rögzíteni.

A WebTax online adatbázisában levő bizonylatokat a könyveléshez elő lehet készíteni (pl. költségviselőkre lehet bontani, kontírozni lehet stb.) ezért nem feltétlenül szükséges, hogy az adatbázisba kerülő számlák, dokumentumok kontírozottan kerüljenek oda.

A WebTax program is egy folyamatosan fejlesztett program, terveink szerint a közeljövőben be fogja olvasni a bankszámla forgalmakat, a pénztárgép üzemeltető egy egyszerű felületen rögzítheti a napi pénztárgép összesítőket. Kezelni fogja a kártyás fizetések és a csomagküldő szolgáltatók részletes analitikáit.

A *-gal megjelölt funkciók még nem elérhetőek a programban, fejlesztés alatt!