WebTax funkciók

webtax funkciok fb

Korábbi ígéretünknek megfelelően ebben az évben megteremtettük annak lehetőségét, hogy a könyvelő megszabadulhasson a felesleges, és jelentős többletmunkát okozó bizonylatrögzítéstől.

A könyvelőprogramokba való bizonylatbeolvasásnak számos módját dolgoztuk ki, amelyeket egy infógrafikai ábrán foglaltunk össze, (az ábra itt tekinthető meg).

Az ábra megtekintése után, sokan tették fel nekünk a kérdést, ha a kimenő, és bejövő számlákat közvetlenül a könyvelő programokba is be lehet olvasni, akkor miért van szükség a WebTax közbeiktatására?

A válasz megkönnyítésére készítettünk egy másik ábrát, amelyben összefoglaltuk a WebTax által ellátott funkciókat, és azt, hogy azok hogyan kapcsolódnak a könyvelő programokhoz.

Ebből világosan kiolvasható, hogy a WebTax mennyivel több funkciót lát el, mint egy, a csak kimenő számlákat kezelő program, amelyből a kimenő számlákat a legtöbb esetben csak a NAV xml-ből lehet könyvelni (nincs meg a Novitax kompatibilitás).
Nem beszélve a bejövő számlákról, amelyeket a legtöbb számlázó program nem is kezel, ezért azok is csak a NAV xml-ből olvashatók vissza. A számlákat általában a könyvelő kéri vissza a NAV-tól, így azok ki is kerülik a könyveltetőt (A WebTax ábrából csak a NAV számlaadattár kapcsolat látszódna).

Vagyis a NAV xml-lel a könyvelési munkafolyamat csak annyiban változik, hogy jó esetben a számlaadatokat nem kell rögzíteni, de minden más az eddigi gyakorlat szerint maradna.

A WebTax azonban lehetővé teszi, hogy a könyvelés előtt a könyveltető, és a könyvelő is egyben lássa, és kezelje mind a kimenő, mind a bejövő számlákat és egyéb bizonylatokat. A könyveltető dönthet a bejövő számlák befogadásáról, a költségek felosztásáról, a számlák kiegyenlítéséről stb.

A könyvelő még a könyvelés előtt áttekintheti a kimenő, bejövő számlákat, üzeneteket küldhet a könyveltetőnek, kontírozhatja a számlákat, a papír alapú bizonylatok nélkül egyeztethetnek stb.

A WebTax tehát megteremti a lehetőségét annak, hogy a könyvelési munkafolyamat jelentősen átalakuljon. A bizonylatok érdemi kezelése átkerülhetne a könyveltetőhöz, a könyvelőnek előtérbe kerülhetne az előkészítő, ellenőrző funkciója és a könyvelés akár folyamatos is lehetne. A teljes Novitax rendszer kiépítése után a kontírozás is nagyrészt automatikus lesz.

A WebTax-szal tehát olyan lehetőséget adtunk a könyvelők kezébe, amely lehet, hogy nem azonnal, de pár év alatt alapvetően fogja átalakítani a könyvelői munkafolyamatot.

A Novitax már most kijelölte a jövőt!

Üdvözlettel:
NOVITAX Kft.