Számlázó programok „bekötése” a NAV-hoz

A téma sajnos a levegőben lóg, ezzel kapcsolatban az egyetlen jó hír, hogy 2017.01.01-től e tekintetben semmilyen változás nem lesz. Marad a NAV xml elkészítési kötelezőség, és az egymillió áfa figyeléssel kell továbbra is elkészíteni a tételes belföldi összesítő jelentést.

Jelenlegi ismeretink szerint a változás legkorábbi ideje 2017.07.01., nézzük a jogszabály szövegét:

Az Art. 31/B.§ (2a) bekezdéssel egészül ki

“(2a) Az általános forgalmi adó alanya külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít.”

Nos ebből egyértelműen csak az derül ki, hogy az áfa figyelési határ 100.000 Ft-ra változik, amely jelen állás szerint jelentheti azt, hogy a tételes belföldi összesítő határa változik, de jelentheti azt is, hogy annak a helyébe lép valami egyelőre nem látható elektronikus adatszolgáltatás, amely egyben tekinthető a „számlázó program bekötésének”.

Szerény véleményem szerint most ott tartunk, hogy megszületett a döntés, hogy a csengőt a macska nyakába kell akasztani, de még nincs kiválasztva (de legalábbis nem tudunk róla) a macska, nincs eldöntve, hogy milyen legyen a csengő, ki és hogyan akassza a macska nyakába, de az biztosnak tűnik, hogy a macska csengős lesz 2017.07.01-től. Azt meg fel sem merem vetni, hogy mit lehet kezdeni egy csengős macskával.

Tehát egyelőre nyugalom, figyeljük közösen a témában megjelenő jogszabályokat. Arról azonban biztosíthatom Önöket, hogy mint 1988-óta minden esetben, a NOVITAX programjai, beleértve a számlázó programot is, ebben az esetben is meg fognak felelni az éppen érvényes jogszabályoknak.