Az aktuális évtől eltérő dátumú számlák kezelése

A NOVITAX Kft. programjai éves állományokat kezelnek, de előfordulhatnak olyan gazdasági események, amelyek átnyúlnak a következő évre. Ebben az anyagban ahhoz szeretnénk segítséget adni, hogy miszerint lehet eldönteni azt, hogy a számlát melyik évi számlázó programba kell rögzíteni és a dátumokat hogy kell beállítani ahhoz, hogy a számlákat a program helyesen kezelje.

A számlák azonnal NAV-hoz történő beküldése óta a számla dátuma fixen a gép dátuma lett, de nem ez dönti el, hogy melyik éves számlázó programba kell azt kiállítani. Tehát például a 2018. évi számlázó programba a 2019-ben rögzített számlák kelte 2019-es lesz.

Azt, hogy a számlát melyik évi számlázóba kell rögzíteni az ügylet tényleges teljesítése határozza meg. Például, ha az elszámolás 2018-ban teljesült (2018-as könyvelési esemény), de a számla teljesítési dátuma már 2019-es, akkor azt a számlát még a 2018-as számlázó programmal kell kiállítani. Ha az ügylet ténylegesen 2019-ben teljesült, akkor a számlát a 2019. évi számlázó programmal kell kiállítani, mert ebben az esetben a számla összes dátuma vélhetően 2019 lesz.

A számlázó programunk működhet készletvezetés nélkül és automatikus készletvezetéssel. Ez utóbbi esetben a kimenő számla rögzítésekor a program megképezi a készletmozgás bizonylatokat is.

Az eddig leírtak szerint, ha a számla nem vezeti a készletet, akkor csak olyan számla rögzíthető az aktuális számlázó programba, amelynek valamelyik teljesítési dátuma (teljesítési kelte, számviteli teljesítés kelte, áfa teljesítés kelte) az aktuális évi. Például 2018-ban nem rögzíthető olyan számla, amelyben mindhárom dátum 2019-es.

Ha a számla vezeti a készletet, akkor azt, hogy melyik évi számlázó programmal kell a számlát kiállítani, a készletmozgás (akkor is a tényleges teljesítés) dátuma dönti el. Ha például a készletmozgás megvalósult 2018-ban, akkor azt a számlát a 2018. évi számlázó programba kell rögzíteni. Ha a készletmozgás 2019-ben valósult meg (vélhetően a számla minden dátuma 2019), azt a 2019-es számlázó programba kell rögzíteni.

Az áthúzódó elszámolási időszakú, előző éves teljesítésű számlák rögzítése
Azt már tisztáztuk, hogy az ilyen számlákat az előző éves számlázó programban kell kiállítani, aktuális évi számlakelttel. Az áthúzódó elszámolás miatt a számla teljesítése és az áfa teljesítése az aktuális évi lesz, de a számviteli teljesítés dátumát a tényleges teljesítés dátumára, tehát egy előző éves dátumra kell átállítani (a program alapból a teljesítés dátumát ajánlja meg). Például egy 2018-as elszámolási időszak esetén (a készletmozgások megtörténtek 2018-ban), határozott idejű elszámolási számlát (a fizetési esedékesség és az áfa törvény szerinti teljesítés 2019-es) a 2018. évi számlázó programban kell kiállítani, de a számviteli teljesítést 2018-as dátumra kell átállítani.

Ebben az esetben a készletmozgás dátuma az erre vonatkozó beállítástól függetlenül alapesetként a számviteli teljesítés dátuma lesz. Vagyis a készletváltozásokat a program még 2018-ban átvezeti, és azokat a 2018-as teljesítésként könyveli, de a számlában levő áfa-t a 2019-es áfa bevallásban kell majd bevallani (számlázóban eltérő évi áfa beállítás, feladás, következő évi NTAX-ban eltérő évi áfa újra nyitása és feladása).

Üdvözlettel,
NOVITAX Kft.