Amikor még megbecsülték a könyvelőket

Újra elérkezett a június elseje, a könyvelők napja. Hosszú időre elfelejthető az “obr”, a 29-es bevallás és az ezekkel járó összes macera. Engedjék meg nekem, hogy ebből az alkalomból meséljek Önöknek egy keveset arról az időről, amikor még mindenki tudta, hogy könyvelők nélkül a társadalom működésképtelen. Ez egyébként ma is így van, de sokan hajlamosak erről megfeledkezni.

Egyik gyermekkori álmomat megvalósítva a közelmúltban lehetőségem adódott az inka kultúra közelebbi tanulmányozására.

Az inkák, támaszkodva korábbi kultúrák eredményeire, magas szervezettségű, kontinensnyi birodalmat hoztak létre és irányítottak, pedig nem volt pénzük (senkinek), nem ismerték a kereket, és a mai értelemben vett írást.

De hát ekkora birodalom igazgatásához számon kellett tartani a javakat, fel kellett jegyezni a fontosabb eseményeket, az egyes inkák (az uralkodók) korszakait, tehát könyvelni már akkor is kellett.

Könyvelő az ősi PerubanMivel akkor a NOVITAX Kft. még nem létezett, könyvelő szoftver használata fel sem merült, ezért kidolgozták saját kódrendszerüket, amelyet “quipu” (magyarul kipu) néven illettek, amely kecsua nyelven “csomókat” jelent. Nevének megfelelően a kipu: csomózott zsinórok együttese, amelyen információt hordozott a zsinór helye, színe, az egyes zsinórokon a csomók elhelyezkedése, színe, mérete és a csomózás módja is. Szóval ilyen egyszerű volt.

A kipukat az arra hosszú évek alatt kiképzett “quipu camayoc”-ok (magyarul kipu-könyvelők) vagy kipu kamajok tudták csak kezelni (csomózni és a csomókat kiolvasni). Egy csomó szabály határozta meg a kipu-könyvelők kiváltságait, működési feltételeiket, körülményeiket (pl. egy adott méretű közösséghez mennyi kipu tartozott, hogyan kellett őket a közösségnek ellátnia, milyen jogaik, kötelességeik voltak stb.).

kipu számításBár nem maradtak fenn arról szóló kipuk, hogy a kipu-könyvelőknek életük végéig kredit pontokat kellett volna gyűjteniük, tudásukért így is nagyon megbecsülték őket, más előjárókkal azonos rang és bánásmód illette meg őket.

Munkájuk folyamatos (on-line) volt, ezért például nem szorították őket határidők, és nem kértek tőlük felesleges bevallásokat, adatszolgáltatásokat. Ha például az inkának információra volt szüksége a kipu kamajok inkább azonnal kiolvasták azt a kipukból. Szóval irigylésre méltó, szó szerint arany életük volt.

Meg nem erősített (kipuban nem rögzített) hírforrások szerint a legjobb kipukat egy Kiputax nevű cég szállította, egészen a spanyol hódítók megjelenéséig. Ugyanis a spanyolok az inka kultúra nagy részét, a kipukkal együtt szinte teljesen megsemmisítették, ezzel felbecsülhetetlen károkat okozva, nagymértékben megnehezítve a fennmaradt kevés számú kipuba tárolt információ visszanyerését.

kipuÉs hogy a múltból semmi se maradjon meg, és egyébként sem voltak már kipuk, egyben az új időket is jelezve, a Kiputax céget átnevezték Novitax-ra.

Ahogy mondani szokták, nomen est omen (a név kötelez), reméljük, hogy a régi hagyományokat követve, a NOVITAX most is jól használható “kipukat” tudott készíteni könyvelési munkájuk segítéséhez.
Köszönve eddigi bizalmukat, munkájukat, élményekben és pihenésben gazdag nyarat kívánok minden ügyfelünknek.

Zelenák András
ügyvezető