Boldog új könyvelési évet kívánunk!

Elérkezett az a nap, amellyel lezárult az előző éves könyvelési időszak, vagyis a mai napon a könyvelési újévet ünnepeljük. Bontsunk pezsgőt, bulizzunk, pihenjünk, mert megérdemeljük és mert ránk is fér!

Adódik a kérdés: lehet-e még boldog egy könyvelési év? Visszagondolva az előző könyvelési évre, sok minden változott körülöttünk, csak a lényeg nem. Az előző könyvelési év közepes volt, kicsit rosszabb, mint az előző, de jobb annál, mint ahogy a jelenlegi könyvelési év látszódik.

Munkánk egyik alapfeltétele a kapkodó, átgondolatlan jogszabályi környezet, amely többnyire hosszabb értelmezgetést követ, és néha úgy tűnik, hogy az értelmezgetési folyamatban a jogszabályírók talán meg is értik, hogy mit alkottak.

Új elemként jelent meg a NAV azon törekvése, hogy néha akaratunk ellenére is, mindenáron segíteni szeretnék a könyvelőket, időnként teljesen átvállalva a munkájukat, például központi csodaprogramokkal, e-áfa bevallással. Ne legyünk igazságtalanok, ezen kezdeményezések között valóban vannak jól használhatók is, amelyek tényleg segítséget jelentenek.

Jelentős változásról nem beszélhetünk a könyveltetői körben sem. Döntően megmaradt a könyvelő kiszolgáltatottsága: könyörgés a bizonylatokért, a jelenléti ívekért, és nem tudok Kossuth-díjas könyvelőről sem.

És persze nem változott a határidőkényszer, amely szinte minden nap fenyegetően ott lebeg a könyvelők feje felett, amely engem egy kicsit emlékeztet Kuroszava remek filmjére: A homok asszonyára.

De azért van, amin változtatni lehetne, talán kellene is. Van, ami tőlünk függ.

Vannak olyan, jól használható megoldások, amelyek minimálisra csökkentik a kézi adatbevitelt, a rutinszerű kontírozást. Persze jelentkezik a félelem is, hogy szükség lesz-e könyvelőre, ha kevesebb lesz az adatrögzítési munka. Ezt tőlem is kérdezték többen. Azt válaszoltam, ha a könyvelés egyenlő volna az adatrögzítéssel, most sem lenne munkád, mert egy adatrögzítő lényegesen olcsóbb, mint egy könyvelő.

Vannak olyan módszerek is, amelyekkel csökkenthető az ügyfél-kiszolgáltatottság, úgy lehet adatot átvenni a könyveltető számítógépéről, hogy annak közreműködésére nincs is szükség.

Vannak olyan lehetőségek, amelyekkel (a könyveltető minimális közreműködésével) közvetlenül az adat keletkezési helyéről (az adatforrásból) lehet, akár folyamatosan adatokat nyerni.

Az új év, régi szokás szerint a fogadalmak és a változtatások ideje is.

Mi megfogadjuk, hogy egyre több olyan eszközzel, lehetőséggel látjuk el Önöket, amelyek jó alapot teremthetnek ahhoz, hogy az elkövetkező könyvelési évek jók legyenek és ne közepesek.

Önök fogadják meg, hogy a könyvelési újévben változtatnak eddigi gyakorlatukon, megismerik, használják a munkájuk hatékonyságát növelő lehetőségeket, mert a mi törekvéseink önmagukban, az Önök közreműködése nélkül nem érnek semmit.

Köszönve eddigi bizalmukat, együttműködésüket, hogy ilyen jó kezekben vannak a szoftvereink, munkatársaim, és a magam nevében azt kívánom, tegyük együtt jobbá a következő 35 könyvelési évet is. Ha az is elmúlik, új fogadalmakkal, újra jelentkezem!

Zelenák András
ügyvezető