Megjelent a 22.01-es verzió!

uj verzio 22_01fontos

Honlapunkról letölthető a WINTAX programrendszer 22.01-es verziója. A verzióban nagyon sok fontos változás található, ezért kérjük, hogy az egyes modulok használata előtt feltétlenül tájékozódjanak a verzió információkból.

A 22.01-es verzió (amely érvényessége 2021.04.21-én jár le) érvényességi dátumai a következők:
Demó változat érvényessége 2021.02.28.
Regisztrált verziók érvényessége:
• Könyvelő programok 2021.03.31.
• Bérszámfejtő program 2021.04.15.
• Számlázó programok Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége 2021.04.21.

A fontosabb változások a következők:

Bérszámfejtő program:

Mint az várható volt, a február elsejétől érvényes minimálbér visszamenőlegesen, január elsejétől is alkalmazható, a következők szerint:

Személyi kedvezmény
A minimálbér változása miatt a személyi kedvezmény már január hónapban a februártól érvényes minimálbér alapján a 167.400.- Ft. egyharmada száz forintra kerekítve, azaz 55.800.- Ft.

A számfejtésbe újra belépve módosítjuk a személyi kedvezmény összegét, amelyet le kell újra tárolni. Ezzel együtt a Levonások/letiltások és az utalandó, kifizetendő összeg is változik.

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény
A szociális hozzájárulás adó kedvezményét is érinti a változás, mert a minimálbérhez kötött szociális hozzájárulási kedvezmények esetén már január hónapra is a magasabb, februártól érvényes 167.400.- Ft. minimálbérrel lehet számolni.

A bérszámfejtő program 22.01-es verziója már így számfejti a szocho kedvezményeket. A már meglévő számfejtéseket is újra számolja a bérszámfejtő program a “Szerviz” / “Januári szocho és szakképzési kedvezmény újraszámolása.” menüpontban.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a 2108-as adatszolgáltatás elérhető verziója még hibát ad a februári minimálbér januárra való alkalmazásakor! Figyeljék a NAV honlapját, amint megjelenik az új verzió, töltsék le és azzal dolgozzanak! Előfordulhat, hogy a 2108-as adatszolgáltatás új verziójához a bérszámfejtési programunkat is hozzá kell igazítani, ezért figyeljék a Novitax honlapját is!

Könyvelő programok

A Kettős könyvviteli programban aktív a 2101, 2165, 21A60 és az Összesítő jelentés. A Feladás menüben a Bérfeladás elérhető, és kezeli a KATA 40%-os kifizetői adót. A kisadózó vállalkozásoknak juttatott bevételek importálhatóak a bér program “Nyilvántartások” menüpontjába.

Az NTAX-ban a Kisadózó vállalkozásnak juttatott bevétel utáni 40%-os adóval kapcsolatban kimutatás készült, mely a 08-asban bevallott adóalap és adó összegét alátámasztó analitikaként szolgál. Elérése: “Kimutatások” / “Egyeztető kimutatások” / “KATA 40% egyeztető”

Az Egyszeres könyvviteli programban ismét aktív a 2101, 2165, A60, 21KATA. A bérbizonylat lekérése után a 292 jogcímen a bérfeladás elkészíthető. Az adók és járulékok befizetésénél is használható az F3-Bérbizonylat funkció.
A KATA bevételi nyilvántartás ismét aktív. A kisadózó vállalkozásoknak juttatott bevételek importálhatóak a bér program “Nyilvántartások” menüpontjában. Elkészült a “Kimutatások” / “KATA-s váll-nak juttatott összegek és adójuk” lista is. Kisadózók nyilatkozatai a “Kimutatások” / “KATA-s nyilatkozatok” menüpontban elkészíthetők.

Számlázó programok

A számlázó programok a számlákat a NAV XML 3.0-s protokoll szerint küldik be a NAV-hoz. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új verzió telepítése utáni első belépéskor a programok beküldik a 2.0-s verzióval nem beküldhető számlákat is (magánszemély, külföldi vállalkozó). Elképzelhető, hogy ezek egy részére “A számla kelte több, mint 15 nappal korábbi, mint az adatszolgáltatás dátuma” figyelmeztető üzenetet ad a NAV. Kérjük, hogy ezt ezúttal hagyják figyelmen kívül!

További fontos információkat az új adatszolgáltatásról ide kattintva érhetnek el.

Jó munkát kívánva, üdvözlettel:
NOVITAX Kft.