PDF számlalevél

Szeretnénk megköszönni, hogy jól fogadták a pdf formátumú számláinkat, ezzel jelentősen egyszerűsödött az Önök és a mi adminisztrációnk is. Egy állásfoglalás alapján néhány apróságra hívjuk fel a figyelmüket:

Az állásfoglalásból is az derül ki, hogy az elektronikusan nem aláírt pdf számla is lehet hiteles számla (ez jó hír):

“Az Áfa tv. fogalmi meghatározásából levezethető, hogy a számlázó programmal kiállított, e-mailen keresztül PDF formátumú megküldött (a jogszabályi előírásoknak megfelelő) számla hiteles számlának minősül.”

Az állásfoglalás ugyanakkor azt is leírja, hogy a pdf számla elektronikus számla is lehet, ha azt mindkét fél aszerint kezeli:

“Nincs akadálya annak, hogy a PDF formátumban készült számlát elektronikus számlaként kezeljék, ha abba a vevő beleegyezik, és azt mindkét fél elektronikusan tárolni tudja változatlan formában.”

A Novitax eleget tesz ennek a kötelezettségének, és a pdf-ben kiküldött számláit tárolja.

A későbbi jogértelmezési viták elkerülése miatt azt kérjük Önöktől, hogy a számláink pdf formátumát Önök is tárolják, hogy egy ellenőrzéskor meg tudják azokat mutatni az ellenőrzést végzőnek.

A pdf számla valójában egy kép a számláról, előállhat az a helyzet, hogy ezt a képet kinyomtatják, és megjelenik egy nyomtatott számlaformátum is, amely ma még szükséges lehet a számla további feldolgozásához.

Ha nem mentik a számlaképet (a pdf számlát), igazolniuk kell, hogy a pdf-ről nyomtatott számlát postai úton, nyomtatva is megkapták, ha pedig ezt a gyakorlatot folytatnánk (a pdf kiküldése után postáznánk a nyomtatott számlát), akkor visszatérnénk a korábbi állapothoz.

Sajnáljuk, hogy ez a hivatalos álláspont, és tudjuk azt is, hogy a gyakorlat ehhez nem mindenkor igazodik, de nem tehetünk mást, mint azt, hogy közreadjuk a hivatalos verziót.

Az állásfoglalás teljes szövege itt olvasható!