Elérhetőségeink: 1105 Budapest, Gitár utca 4. Telefon: 263-2363 Fax: 262-6417
Alanyi adómentesség

Az áfa törvény XIII. Fejezetében találhatóak az alanyi adómentességre vonatkozó rendelkezések.

Az alanyi adómentesség lényege, hogy az adóalany egy bevételi határig áfa fizetésére nem kötelezett, és az előzetesen felszámított adó levonására sem jogosult. Az alanyi mentes adóalany előző és tárgy évi bevétele időarányosan nem haladhatja meg az 5 millió forintot.

A Novitax Kft integrált rendszerének egyszeres könyvviteli (TAXA) programja kezeli az alanyi adómentességet, az adómentességről való áttérést.  A programban a bevételeket és kiadásokat az alanyi mentes időszakban is ugyan úgy kell rögzíteni, mintha a vállalkozás azt áfa alany volna.

A jogosultsági határ átlépése után a program az átlépő bizonylattól kezdve a bevételi oldalon felszámítja és nyilvántartja a fizetendő áfát, kiadás oldalon nyilvántartja a levonható áfát. Az áttérés után elkészíti az áfa bevallást, és a közösségi összesítő nyilatkozatot. A TAXA program áfa rendszere a kifizetetlen vevői számlákban levő áfa-t a halasztási idő lejárta után automatikusan könyveli, és veszi figyelembe az alanyi mentességi határ eléréséhez. Amennyiben a vállalkozás az áttérés után különleges áfa-t választ (arányos áfa, vagy használt cikk átlag áfa) a program az áfa megállapításához az alanyi mentes időszakban rögzített bizonylatokat is figyelembe veszi.

 

A jogosultsági határ eléréséig keletkezett alanyi mentes bevételekről alanyi mentes áttérési lista készül. Természetesen a felhasználó dönthet úgy, hogy nem használja a program által kezelt automatizmust, kézzel is megadhatja az első áttérő bizonylatot. A program azt is lehetővé teszi, hogy a kezelő az alanyi mentes bevételek közül kizárja a nem üzletszerű bevételeket (pl. egyszeri tárgyi eszköz értékesítés), amelyeket normál áfa-s bizonylatonként lehet rögzíteni, és amelyekről a program az alanyi mentes időszajban is elkészíti az áfa bevallást. A program az alanyi mentes időszakban is kezeli az összesítő nyilatkozatot érintő, és ezért az áfa körbe tartozó beszerzéseket, amelyekről elkészíti a 86-os jelű áfa bevallást, és a közösségi összesítő nyilatkozatot.

 

Kapcsolódó oldal(ak):


vissza lap tetejére

Engedje meg, hogy bemutassuk a Win-Tax rendszer könyvviteli (kettős-
és egyszeres könyvvitel), bérszámfejtő, számlakészítő, házipénztár,
készlet-és rendelésnyilvántartási, útnyilvántartási és egyéb analitikai
programjait, amelyek dobozos programként és intergrált rendszerként
is használhatók. Árlistánk alapján a kiválasztott program könnyedén
megrendelhető és regisztrálható.
Köszönjük, hogy megnézi honlapunkat, eredményes munkát kívánunk.

 

1105 Budapest, Gitár u. 4. - Telefon: 061-263-23-63 Fax: 061-262-64-17
Minden jog fenntartva 1990-2013 © Novitax Kft.
Grafika: Webforma Média, Programozás: Jasmine CMS